Inbraakpreventietips voor bedrijven tijdens vakantietijd

Rond deze tijd van het jaar komen er weer talloze lijstjes voorbij met tips tegen woninginbraak, maar hoe zit dat eigenlijk met uw bedrijf?

Voor ondernemers is het inbraakrisico is redelijk groot, jaarlijks krijgt 1 op de 10 bedrijven te maken met een inbraak. Goede beveiligingsmaatregelen kunnen veel ellende voorkomen of beperken.

Securityprofessionals weten dat het opstellen van een goed beveiligingsplan altijd start met het maken van een grondige risico-inventarisatie door een deskundige en het nemen van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. De organisatorische maatregelen zijn bijzonder belangrijk om ellende tijdens uw welverdiende vakantietijd te voorkomen.

Hier volgen een aantal beveiligingstips in willekeurige volgorde:

 • Met de alarmcentrale heeft u natuurlijk geregeld dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt als ’s nachts het alarm in uw bedrijf afgaat. Loop de lijst met sleutelhouders nog even na en zorg dat er ook tijdens de vakantie altijd een sleutelhouder beschikbaar is. Stel de alarmcentrale op de hoogte van de vakantie van de sleutelhouders zodat de politie ook werkelijk naar binnen kan. U kunt ook de particuliere alarmdienst aanwijzen als sleutelhouder. Zo hoeft u of uw medewerker niet zelf op een alarm af. En dat is wel zo veilig voor uw medewerkers.
 • Zorg er voor dat uw brand- of inbraakalarm niet onnodig af gaat. Zijn accu’s bijvoorbeeld toereikend om een aantal weken te overbruggen? In de vakantie zijn de omstandigheden soms anders waardoor valse meldingen kunnen ontstaan. Factoren die invloed kunnen hebben op detectoren zijn dieren, ventilatoren, ventilatieopeningen, stof, gordijnen, versieringen of planten. Raadpleeg eventueel uw beveiligingsinstallateur of vraag de alarmcentrale om tips.
 • Laat uw inbraakalarmsysteem een luid alarm geven. De inbreker weet dat hij gesignaleerd is en zal zo snel mogelijk het pand verlaten. Vaak beperkt dit de schade aanzienlijk. Kies bij voorkeur voor een inbraakalarmsysteem van een BORG of VEB erkend beveiligingsbedrijf.
 • Een bedrijfsgebouw dat niet of slecht verlicht is, vormt een aantrekkelijk doelwit. Plaats beveiligingsverlichting met een slagbestendige behuizing op donkere plaatsen. Een schemerschakelaar zorgt voor dat de verlichting op het juiste moment aan- en uitschakelt. Met een bewegingssensor kunt u eventueel schrikverlichting aan- en uit laten schakelen. Buitenverlichting om inbrekers af te schrikken heeft zin als buren of omwonenden zicht hebben op de verlichte plek, anders helpt u de inbreker juist bij zijn werkzaamheden.
 • Als uw pand omringd is door hoge bomen en struiken, verhoogt dat de kans op inbraak. Zorg dat uw pand vanaf de openbare weg goed zichtbaar is, dan zijn inbrekers dat ook.
 • Tijdens of na een verbouwing kan het zijn dat bepaalde delen in het bedrijf niet meer optimaal door het inbraakalarmsysteem worden gedetecteerd en dat het systeem moet worden aangepast of uitgebreid. Controleer daarom regelmatig de veiligheidsmaatregelen of laat een beveiligingsbedrijf dit doen.
 • Als u slachtoffer bent geworden van een inbraak, dan schoot uw beveiliging helaas tekort. Verbeter eerst uw beveiliging voordat u nieuwe spullen aanschaft. De inbrekers kennen het lek in uw beveiliging en komen graag nog een keer terug voor uw nieuwe spullen.
 • Zonder veiligheidsglas is het voor een inbreker gemakkelijk om een ruit in te slaan. Vooral als uw pand afgelegen ligt, loopt u risico. Met antinbraakfolie zorgt ervoor dat het glas moeilijker te breken is en werkt dus inbraakvertragend. De folie maakt vensterglas 10 tot 20 maal sterker. Bovendien is er minder kans op schade door rondspringende glasscherven.
 • Inbraak in uw bedrijfspand is gemakkelijker als niemand op uw bedrijfspand let. Vraag buren of omwonenden of ze een oogje willen houden op uw pand. U kunt ook aansluiting zoeken bij een collectieve beveiliging van het bedrijventerrein. Of neem contact op met de politie.
 • Laat de nachtelijke rondgang geen routine worden. Zorg ervoor dat de beveiliger zijn ronde door uw pand niet iedere nacht rond dezelfde tijd maakt. Inbrekers die zich voorbereiden, hebben een routine al snel door. Zij weten dan precies waar en wanneer ze ongestoord hun gang kunnen gaan.
 • Laat geen pallets en containers ter beschikking staan van inbrekers, leg deze bijvoorbeeld vast aan een ketting. Ze gebruiken deze om binnen te komen op de eerste verdieping. Zet ladders binnen en zorg dat er geen andere materialen zijn om op te klimmen. Op regenbuizen kunt u een anti-klimkrans aanbrengen. Laat verder geen gereedschap rondslingeren, sluit buitenstopcontacten af, inbrekers kunnen deze gebruiken om machines aan te sluiten.
 • Vanzelfsprekend heeft u ramen die open kunnen aan de binnenkant voorzien van een SKG-slot dat past bij uw risico. De inbraakwerendheid is 3 minuten (2 sterren) of 5 minuten (3 sterren).  Deuren die naar buiten draaien voorziet u van minimaal 3 dievenklauwen of veiligheidsscharnieren. Doe de ramen en deuren ook altijd op slot en laat geen sleutels aan de binnenkant zitten.
 • Om inbraak te voorkomen kunt u een barrièrestang of hekwerk voor uw ramen plaatsen. De openingen moeten kleiner zijn dan vijftien centimeter. Bij grotere openingen kunnen inbrekers alsnog binnenkomen.
 • Zorg ervoor dat een inbreker na binnenkomst niet direct zijn buit kan verzamelen. Plaats uw apparatuur zoals laptops, flatscreens en digitale camera’s zoveel mogelijk uit het zicht en niet te dicht bij deuren en ramen. En bewaar deze niet bij elkaar, dat maakt het voor de inbreker moeilijker en tijdrovender.
 • Vaak hebben meerdere medewerkers een sleutel en ontbreekt het overzicht. Dit vergroot de kans op diefstal. Een gedisciplineerd sleutelbeleid neemt risico’s weg. Dit doet u door te noteren wie een sleutel heeft en te zorgen voor inname van uw sleutels als een medewerker uit dienst gaat. Berg reservesleutels goed op en regel zo veel mogelijk de toegang tot verschillende ruimten voor elke groep gebruikers apart.
 • Mocht u toch veel waardevolle spullen op een plek hebben, dan kan een mistgenerator uitkomst bieden. Inbrekers hebben soms maar een paar minuten nodig om de meest waardevolle spullen te stelen. Een mistgenerator kan hier uitkomst bieden omdat de inbreker daardoor geen hand voor ogen meer ziet. De mist laat na het optrekken geen sporen na.
 • Berg voertuigsleutels bijvoorbeeld op in een inbraakwerende en verankerde kast in een door het inbraakalarmsysteem beveiligde ruimte. De inbreker weet dan dat zijn tijd beperkt is. De kans is dan vrij groot dat hij snel de aftocht blaast. Is er geen inbraakalarm, dan heeft de inbreker alle tijd om een inbraakwerende kast of deur open te breken.
 • Beveiligingscamera’s worden steeds geavanceerder en kunnen een goede aanvulling zijn op uw beveiliging. Bijvoorbeeld met Live View kan de meldkamer van de politie rechtstreeks meekijken met de camerabeelden van een winkelier of horecaondernemer. Zo is die direct op de hoogte als er een inbraak of overval wordt gepleegd. Ook kan het valse meldingen voorkomen.

Zoals gezegd valt of staat een goede beveiliging met een samenhang van maatregelen. Bij ieder bedrijf spelen weer andere risico’s en daarom zijn niet alle maatregelen die hierboven zijn beschreven altijd van toepassing. Bij twijfel doet u er verstandig aan om een deskundige te raadplegen. Verder is het verstandig om bezoekers altijd te laten aanmelden en zorg dat een medewerker hen begeleidt door uw pand. Train uw medewerkers om vreemden in het gebouw beleefd aan te spreken: Kan ik u ergens mee helpen?

Prettige vakantie toegewenst, heeft u nog tips?

Shares

Geef een reactie