Identiteitsfraude in Nederland (infographic)

In 2012 werd ruim 13% van de Nederlanders slachtoffer van ID-fraude. Veel slachtoffers van ID-fraude weten niet hoe de criminelen aan hun gegevens zijn gekomen. Om te voorkomen dat criminelen misbruik maken van je persoonlijke gegevens is het noodzakelijk om kennis te hebben over de manier van werken van ID-fraudeurs.

De meest voorkomende vorm van schade is het verdwijnen van geld van een bankrekening, maar ook het openen van rekeningen, het aanschaffen van producten en zelfs het kopen van een huis komen voor. De overheid heeft in de afgelopen jaren meerdere campagnes gehouden om mensen hier bewust van te maken, waaronder de onlangs afgeronde ‘Alert online’-campagne. Ook lanceerde de overheid de KopieID app, waarmee je een foto maakt van je ID-bewijs waarop je meteen een watermerk kunt plaatsen en niet noodzakelijke data (zoals je burgerservicenummer) kunt doorstrepen .

Verder is het verstandig om niet alleen voorzichtig te zijn met het verstrekken van een kopie van je rijbewijs, paspoort of ID-kaart, maar ook met de gegevens die je geeft op internet. Zelfs al dit gebeurt op verzoek van bedrijven moet je alert blijven, je weet nooit waar jouw gegevens uiteindelijk belanden. Ook diefstal van iemands tas of portemonnee (mét bankpasjes en vaak rijbewijs) kan de start zijn van identiteitsdiefstal. In de onderstaande infographic zie je hoe identiteitsfraudeurs aan jouw gegevens kunnen komen.

ID-fraude in Nederland

Shares

Geef een reactie