Rellen in Amsterdam door ontevreden beveiligers

FNV Beveiliging, u weet wel die club die opkomt voor de werknemers  -waarvan er steeds minder zijn in dit land-  heeft een nieuwe strategie bedacht. Werkgevers moeten voortaan luisteren naar FNV Beveiliging, want anders wordt de club boos! Het zou ook teleurgesteld kunnen zijn, maar dat is kennelijk niet krachtig genoeg. FNV Beveiliging is BOOS!

Gisteren kwam ik in de trein in gesprek met een man van de jaar of zeventig, je kon zien dat hij veel levenservaring had. Hij vertelde mij dat er rellen waren uitgebroken in Amsterdam. Waarom? Ja, iets met beveiligers die ontevreden zijn over hun cao en gepest worden door een groot beveiligingsbedrijf. Fred Teeven had het al zien aankomen. Samen met Ivo Opstelten had hij een tijd geleden overlegd dat de beveiligers ondanks dat ze steeds meer publiek-private taken krijgen maar beter geen wapens kunnen dragen. Je weet maar nooit waar ze toe in staat zijn, had hij destijds gezegd.

De boel in Amsterdam liep compleet uit de hand, de leider van de rellen had iets in zijn hand en zwaaide er mee in het wilde weg. Het was echt beangstigend om te zien. De relschoppers waren al drie keer eerder ter plaatse geweest en waren het nu helemaal zat, dit kon zo niet langer! Met stoom uit de oren en wild van woede klom de leider op een auto en schreeuwde door de megafoon dat de werkgever moest luisteren! De menigte gilde en schreeuwde zo hard dat Project X er bij verbleekte. Alles ging er aan en ze zouden de werkgever de FLOP EMPLOYERS AWARD 2014 persoonlijk overhandigen! En toen ineens….. zakte de man op de auto in elkaar….. Wat gebeurde hier? Station Amsterdam centraal hoorde ik ineens door een luidspreker en ik schrok wakker.  Pfffiew, het was maar een droom….

Mijn kinderen zitten nog op de basisschool en als opvoedende ouder die graag iets wil bereiken krijg je al snel in de gaten dat als je iets wil bereiken met je kinderen je niets hebt aan boos gedrag, dat is namelijk niet opbouwend en constructief. Met positief belonen of gewoon negeren kom je veel verder, mits je natuurlijk iets wil bereiken.

Op dinsdag 25 november zijn werknemers van Securitas ondersteund door hun collega’s van I-sec, G4S, ProCheck International en Trigion op bezoek gegaan bij de directie van Securitas Nederland om hun ongenoegen te uitten over het niet verkrijgen van de fiscale mogelijkheid tot verrekening van de vakbondscontributie. De beveiligers werden buiten het hoofdkantoor in de kou hartelijk ontvangen door de algemeen directeur Peter Schollman en HR Directeur Daniëlle Justus, zegt FVN Beveiliging in een bericht op haar website.

Tot zo ver niets aan de hand, maar het blijkt nu dat de vakbonden voor de derde keer deze maand aan Securitas had gevraagd waarom de fiscale regeling voor leden van FNV Beveiliging niet wilde toepassen? De werknemers gaven daarbij aan dat dit het bedrijf niks kost, dat het een puur fiscale regeling betreft die Securitas alleen maar hoeft te faciliteren. Securitas had volgens FNV een schokkend antwoord gegeven:

Securitas onthoud haar werknemers geld, omdat FNV Beveiliging de cao niet mee heeft ondertekend.

Daarmee was de directeur van Securitas volgens FNV Beveiliging ineens niet gehinderd door al te veel kennis van zaken. De directeur heeft er dus kennelijk geen verstand van… Dat is een bijzonder onprofessionele uitspraak. Deze directeur is van hetzelfde bedrijf waar FNV Beveiliging namens de werknemers dan binnenkort weer mee wil onderhandelen voor een nieuwe cao. Maar goed, het zijn niet mijn woorden. FNV doet er echter nog een schepje bovenop met een prachtige zin waar je inhoudelijk niets van kan zegen, want het is een gevoel:

De werknemers van Securitas  voelen zich ondergewaardeerd en gepest vanwege hun vakbondlidmaatschap!

De vakbond zal voor de volledigheid aan de werkgever uitleggen hoe het precies zin:

Gelukkig snappen beveiligers wel dat het niet gaat om het betalen van vakbondscontributie, maar om het verschil tussen betalen van je bruto loon of van je netto loon. En alleen de werkgever mag van de fiscus regelen dat je vakbondscontributie van je brutoloon betaalt.  Omdat het gaat om een fiscale regeling, kost het Securitas inderdaad helemaal niets om dit voor al haar werknemers, lid van een vakbond, toe te passen.

Dat FNV gepasseerd is bij de onderhandelingen voor de laatste cao, is in de beleving van de vakbond kennelijk heel anders met de uitspraak:

Maar kennelijk is het bedrijf erg op haar ziel getrapt, doordat FNV Beveiliging heeft geweigerd de cao particuliere beveiliging te ondertekenen en heeft de directie besloten haar eigen werknemers daarvoor te laten boeten, door ze een voordeel van ruim 55 euro te onthouden.

Beveiligers die iedere dag hun ziel en zaligheid in hun werk leggen, keihard werken om de naam van hun bedrijf hoog te houden en voor de veiligheid op de verschillende locaties zorgdragen, worden nu dus door datzelfde bedrijf gestraft als kleine kinderen.

Daar heb je hem, van de kleine kinderen die ik zojuist noemde en FNV gaat verder:

Daarom reikten de beveiligers (lees FNV Beveiliging) vandaag aan directeur Schollmann en HR directeur Justus van Securitas de FLOP EMPLOYERS AWARD 2014 uit: gegarandeerd waardeloos voor werknemers!

Boem! weg positiviteit… Het gebruik van hoofdletters moet het verhaal nog krachtiger maken, maar het feit is dat de vakbond niets gaat bereiken met een werkgever waardeloos te noemen. Daarnaast zijn de argumenten onjuist want het kost de werkgever wel degelijk geld, reken alleen maar eens de uren die het bedrijf nodig heeft om hiervoor een administratie te voeren.

Waarschijnlijk is het ludiek van FNV Beveiliging bedoeld, maar dit is toch omgekeerde wereld? Securitas moet als werkgever kosten maken en daarmee werknemers stimuleren om lid te worden van FNV Beveiliging. Daarmee schiet het bedrijf zichzelf in de knie wat even later kunnen ze met een vakbond (die vooral boos is) aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe cao.  En dan is het ook nog eens een wereld waar werkgevers door de recessie de dienst uitmaken.

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben niet tegen vakbonden. Ook begrijp ik dat je soms even duidelijk moet zijn, maar in het bedrijfsleven in Nederland werkt het echter vaak net even anders. Jij doet iets voor mij en helpt me daarmee en ik doe dan iets voor jou. Daarbij kunnen frustraties ontstaan, maar het is dan zaak om hier op een professionele manier mee om te gaan.

Shares

4 thoughts on “Rellen in Amsterdam door ontevreden beveiligers

 1. beveiligerr zegt:

  Tsja, vakbondsleden zijn nou eenmaal een pain in the ass voor de werkgevers. Voor de werkgever geldt: hoe minder er lid zijn hoe beter.

 2. En dus... zegt:

  Als de werkgever zich niet aan de CAO houdt wordt er hoogstens wat gemopperd, nu houdt Securitas zich aan de CAO en dan gaat men gelijk demonstreren. Rare wereld…..

 3. Planner zegt:

  “nu houdt Securitas zich aan de CAO”

  Is dat zo? artikel 102 lid 3 van de nieuwe zegt:

  “De huidige belastingwetgeving kent fiscale faciliteiten voor de vakbondscontributie. Leden van de vakbonden kunnen van deze faciliteit gebruik maken en de werkgever verleent hieraan zijn medewerking. Een en ander indien en voorzover de fiscale regeling geldt.”

  Voor zover ik weet is de FNV nog steeds een vakbond dus als je het artikel op deze manier leest dan zou Securitas zich dus NIET aan de CAO houden door geen medewerking te verlenen.

  Maar in de definitie van “vakbonden” in artikel 1 staat:

  “Partijen bij deze cao aan werknemerszijde.”

  En aangezien de FNV geen partij bij deze CAO is, zou je het ook zo kunnen interpreteren dat onder “de vakbonden” genoemd in artikel 102, alleen de Unie en de CNV bedoeld worden, en dan zou Securitas zich dus wel aan de CAO houden. Als dit laatste bedoeld wordt, dan sluit dat natuurlijk niet uit dat een werkgever alsnog leden van andere vakbonden dan die bij de CAO betrokken waren in de gelegenheid stelt om ook van deze werkkostenregeling gebruik te maken.

  Natuurlijk kan je vraagtekens zetten bij de manier waarop de FNV de hakken in het zand aan het zetten is. Dat is ook de strekking van het verhaal van de Unie, maar ik heb mij ook in het (recente) verleden vaak verbaast over uitspraken van bestuurders en/of kaderleden van de Unie, die volgens mij ook niet altijd heel erg constructief waren. De Unie en de CNV hebben gekozen om (vooralsnog) “de vrede” te bewaren en hebben een CAO akkoord gesloten en dus matigen die voorlopig hun toon. De FNV heeft dat niet gedaan en zet nu door. Dat is het “spel” wat gespeeld wordt en dus kan ik het wel enigszins begrijpen, hoewel ik een beetje de draad kwijt ben over de koers van de FNV, want de kloof wordt met de dag groter en door jezelf helemaal buitenspel te zetten daar help je de eigen achterban ook niet mee.

  Net zo goed kan je overigens ook afvragen waarom Securitas zo flauw doet om werknemers op deze manier te benadelen omdat zij lid zijn van een vakbond waar men een verschil van inzicht mee heeft. De verhoudingen worden er zo niet beter op, en daar zijn wat mij betreft altijd beide partijen (mede) schuldig aan.

Geef een reactie