Digitale buurtwacht is doeltreffend

Buurtpreventie-app’s voor op de telefoon zijn effectief en winnen aan populariteit. Met deze handige software kunnen omwonenden of medewerkers snel gealarmeerd worden als er bijvoorbeeld wordt ingebroken. Na de burgerwacht en de buurtgroep op WhatsApp zijn er initiatieven zoals de Lokaal Alarm Systeem app en de Civilant app om buurten veiliger te maken. Maar welke moet je kiezen?

Apps waarmee je de buurt veiliger kunt maken, blijken in een behoefte te voorzien, in heel wat wijken zijn al WhatsApp-groepjes opgericht. De apps zijn veelal opgezet om te waarschuwen als er een inbreker actief is, of ander onheil dreigt. Eerder was er al de SafeCity app (gebaseerd op de Bambuser) en de Heterdaad app die in Gemeente Rotterdam werd gelanceerd waar ook Rijnmond Veilig via de Yazula app ontsloten wordt. Dan is er de Civilant app en de Lokaal Alarm Systeem app die al ruim 3.000 keer gedownload is.

De politie is blij met deze ontwikkelingen maar wijst er wel op dat 112 bellen bij onraad nog steeds het belangrijkste is. Veiligheid staat voorop, maar daarna kan een app zeer belangrijk zijn, want zo worden buurtbewoners snel geïnformeerd. In de gemeente Vught is er een proef gedaan, daarbij daalde in de eerste helft van dit jaar het aantal inbraken met 25%. Volgens de gemeente komt het door de nauwe samenwerking tussen politie, justitie, inwoners en gemeente. Ook heeft de app daar een aandeel in hoewel harde cijfers niet beschikbaar zijn.

Ook werd de Civilant app uitvoerig getest in een wijk in Barneveld. De veiligheidscoördinator van de gemeente Barneveld en de inwoners van de wijk zijn enthousiast, de verwachting is dat alle wijken van de gemeente de app gaan gebruiken. Vanuit vele plaatsen in het land is inmiddels interesse getoond om binnenkort met een groepsapp te gaan werken.

Lokaal Alarm Systeem (LAS) zorgt er voor dat je in je buurt direct geïnformeerd bent en je elkaar kunt helpen. Zo weet je wat er leeft en speelt in je eigen straat en communiceer op eenvoudige wijze met je buurtgenoten over veiligheidsaspecten, zoals inbraak, brand, ongeval of onveilige situatie. Ben je initiator in je buurt (of bedrijf) van het gebruik van de app dan kun eenvoudig een mail versturen aan iedereen in de buurt om de app te downloaden en na het ingeven van je gebruikersnaam en het wachtwoord kun je met de deelnemers communiceren over de veiligheid in je buurt.

Door één druk op de knop worden de deelnemers geïnformeerd als er een inbraak, ongeval of brand plaatsvindt in de buurt en kan men daarover rechtstreeks chatten met elkaar. Toepassing van deze app kan ook bijzonder nuttig zijn voor bedrijven om hun medewerkers te waarschuwen en te informeren op het bedrijfsterrein als ondersteuning voor BHV-ers. In ziekenhuizen, verpleegtehuizen kan deze app een uitkomst zijn om personeel elkaar te informeren. Ook een mooi voorbeeld is de inzet voor ouderenzorg in familie kring, hierbij is de LAS app geschikt om snel en efficiënt te communiceren. Winkeliers of ondernemers kunnen tenslotte de app ook gebruiken als onderling waarschuwingssysteem.

Een app die momenteel aan populariteit wint, is Civilant. Na een eerste introductie in februari, door Bas Kiepe van beveiligingsbedrijf Security Control uit Huizen, heeft Civilant veel beoordelingen ontvangen van gebruikers die de app hadden geïnstalleerd. Op basis van deze beoordelingen is de app verder verbeterd. De digitale buurtwacht in de vorm van een geavanceerde groepsapp op de smartphone werkt even simpel als doeltreffend. Gebruikers van de gratis Civilant-app worden in een straal van circa duizend meter met elkaar verbonden. Ze kunnen daarna zelf melding maken van bijvoorbeeld een gestolen fiets, een inbraak, verdachte personen of vandalisme. De melding kan worden voorzien van een foto.

De bewoners van de Haagse wijk het Bezuidenhout hebben recent de buurtwacht-app in gebruik genomen om de buurtveiligheid te vergroten en het aantal inbraken te verminderen. De 15.000 deelnemers en de politie waarschuwen elkaar bij onraad. Op initiatief van het buurtpreventieteam wordt een proef met de digitale buurtwacht gestart. De wijk heeft al 35 actieve buurtpreventiemedewerkers.

Bij gebruik van de app krijgen bewoners een zogenaamde volglocatie. Deze volglocatie is een vaste plaats. De gebruiker van de app ontvangt automatisch alle meldingen die betrekking hebben op de betreffende locaties op de smartphone. Ook alle meldingen van de hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulance worden ontvangen. Ook als je je niet direct in deze buurt begeeft krijg je meldingen uit deze buurt te zien in de app. In deze app zijn er meerdere volglocaties instelbaar. Je kan meerdere volglocaties instellen om naast je eigen buurt ook de buurt van bijvoorbeeld je ouders, kinderen of je bedrijf in de gaten houden. De eerste volglocatie is gratis, de extra volglocaties zijn in de app te kopen.

Via de app kan ook met één druk op de knop contact worden gelegd met de hulpdiensten. Zodra een melding is gedaan, zijn buurtbewoners meteen gealarmeerd en kunnen tijdig hun maatregelen treffen door bijvoorbeeld deuren en ramen goed af te sluiten of kinderen in veiligheid te brengen. Het is mogelijk om de Civilant app naar je eigen behoefte in te stellen. Wil je bijvoorbeeld van dierenmeldingen geen notificaties ontvangen dan kan je dat in het profielscherm uit- of aan zetten. Ook kan je hier aangeven of je bijvoorbeeld in het bezit bent van een EHBO-diploma.

Welke is voor jou het meest geschikt?

Shares

2 thoughts on “Digitale buurtwacht is doeltreffend

Geef een reactie