Top 3 van fraudes tijdens vakantietijd

Hoffmann Bedrijfsrecherche heeft een top 3 van fraudes tijdens vakantietijd, samengesteld op basis van de impact dat het heeft op organisaties.

De laatste jaren ziet Hoffmann een stijging van ‘zomervakantie-gerelateerde fraudes’ van ruim 15 procent. Onder druk van de economische crisis van de laatste jaren is het risico op fraude groter geworden. De crisis vormt voor veel daders van interne criminaliteit een excuus.

Er is ook een duidelijke toename van het aantal verzoeken tot het verrichten van onderzoek naar malafide praktijken die in de zomervakantie (zonder het gebruikelijke toezicht) hebben plaatsgevonden. Volgens het recherchebureau worden er onvoldoende beveiligingsafspraken gemaakt met de plaatsvervangers én met de toeleveranciers gericht op deze nieuwe en tijdelijke risico’s.

De top 3 van fraudes tijdens vakantietijd:

  1. ICT-gerelateerde fraudes (passwords en toegangscodes worden gedeeld bij afwezigheids-overdracht)
  2. Fraude met tijd (gebrek aan toezicht)
  3. Diefstal van geld en goederen (eenvoudiger te ontvreemden i.v.m. minder of tijdelijk toezicht)

De vakantie-overdracht van lopende zaken wordt veelal goed voorbereid door de meeste managers. Vaak ligt de aandacht dan voornamelijk op het operationeel draaiend houden van de processen, of bereikbaarheid van kantoor bij afwezigheid van de back-office. Juist deze onderbezetting brengt risico’s met zich mee. Want wordt ook de tijd genomen om de eventueel extra ingehuurde tijdelijke krachten voldoende op de hoogte te brengen van de beveiligingsmaatregelen? Uit de preventieve onderzoeken die Hoffmann uitvoert, blijkt dat de code van het alarmsysteem in veel gevallen te breed bekend is. In de vakantietijd deelt een groot deel van de organisaties de alarmcode ook met de tijdelijke inhuurkracht. Daarbij wordt dan ook nog eens vergeten om de code te wijzigen na de vakantieperiode. Of nog erger: autorisatie-codes om bijvoorbeeld (salaris-)betalingen te doen, worden uitgewisseld. Controle daarop is zeker gewenst.

Shares

Geef een reactie